16 maart 2023

Carend congres 'Leven toevoegen aan de dagen'

08.30 uur Inloop met koffie

09.15 uur Opening.

09.30 uur Palliatieve Zorg in het verpleeghuis (Teun Toebes)

10.15 uur Palliatieve sedatie (Sabine Netters)

11.00 uur Pauze

11.30 uur Communicatie bij vergevorde kanker (Liesbeth van Vliet en Eric Geijteman)

12.30 uur Lunch en netwerken

W o r k s h o p R o n d e 1 1 3 . 3 0 u u r - 1 4 . 3 0 u u r

Euthanasie (Joyce de Bruin)

Het aantal euthanasieverzoeken in Nederland neemt toe. Toch heeft niet iedere zorgverlener hier regelmatig mee te maken. Hoe gaat u om met zo’n indringend verzoek? Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer mag een euthanasieverzoek wel en wanneer niet ingewilligd worden? In deze workshop gaat arts Joyce de Bruin, werkzaam bij het Expertisecentrum Euthanasie uitgebreid in op de dilemma's die rond euthanasie kunnen spelen.

Mantelzorg (Dian Paasman en Maaike Haan)

Dian Paasman en Maaike Haan zijn onderzoekers naar mantelzorg. De druk op mantelzorgers is groot en zal in het komend decennium door allerlei maatschappelijke veranderingen nog verder toenemen. In deze workshop nemen Paasman en Haan het publiek mee in de wijze waarop we mantelzorgers kunnen ondersteunen.

Rouw (prof. Manu Keirse)

Zonder twijfel is Manu Keirse de meest inspirerende spreker over het onderwerp rouwverwerking van de laatste jaren. In deze workshop vertelt hij zijn publiek hoe zijn hun patiënten of cliënten en hun naasten beter kunnen ondersteunen tijdens de rouw. "Sterven is verhuizen van de buitenwereld naar de harten van de mensen die van je houden".

Postmortale Zorg (Team van Docendo)

Het overlijden markeert de overgang van de zorg door formele en informele zorgverleners naar de uitvaartverzorging. Tijdens deze workshop leren zorgverleners over de zorg voor de overledene: van de laatste zorg tot de opbaring. Wat gebeurt er met de pacemaker? Waarom zullen uitvaartondernemers soms buikpuncties verrichten? Meer over deze bijzondere bijdrage lees je hier.


W o r k s h o p R o n d e 2 1 4 . 4 5 u u r - 1 5 . 4 5 u u r

Interculturele Palliatieve Zorg (Mustafa Bulut)

Mustafa Bulut is geestelijk verzorger en werkzaam in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. In een workshop tijdens het congres van Carend vertelt hij op heel pakkende en informatieve wijze hoe mensen met een islamitische achtergrond omgaan met een niet te genezen ziekte. Lees meer over deze workshop hier (met ook nog een mooie column van de spreker).

Zorg in de stervensfase (Sander de Hosson)

De stervensfase verloopt vaak in een zelfde patroon. Dit noemen we de 'Final Common Pathway'. Longarts Sander de Hosson, auteur van het boek Slotcouplet, zal tijdens deze workshop, aan de hand van vele verhalen, vertellen over de symptomen die bij sterven horen. Aan sommige symptomen hoef je niets te doen, andere verdienen wel een interventie. Hoe kunnen we door medische interventies, maar ook door informele zorg bijdragen aan behoud van kwaliteit van leven?

Medicatie in de stervensfase (Eric Geijteman)

De gemiddelde Nederlander krijgt op zijn sterfbed nog zes verschillende medicijnen, waarvan een aanzienlijk deel helemaal niet nodig is. Eric Geijteman, internist-oncoloog vertelt in deze workshop waarom en hoe we medicijnen eerder kunnen stoppen, zodat bijwerkingen minder optreden en de kwaliteit van sterven verbeterd kan worden.

Ethiek (Menno de Bree)

Filosoof, auteur en veelgevraagd spreker Menno de Bree weet op vaak ontnuchterende, ontroerende en soms ironische wijze zijn publiek een spiegel voor te houden. In deze workshop zal hij ingaan op dilemma's rond het levenseinde en de eigen visie op de dood.

16.00 uur Plenaire afsluitende lezing

16.45 uur Verjaardagsborrel van Carend

Extra informatie

Begindatum en tijd
16 maart 2023 om 08:30 uur
Einddatum en tijd
16 maart 2023 om 16:45 uur
Locatie
Beatrixgebouw
Entree
€ 299,00 (vroegboektarief: € 269,00)
Door gebruik te maken van deze website stemt u in met het plaatsen van cookies op uw computer of apparaat.