1 - 6 november 2022

Dutch Mountain Film Festival

Het thema Echo is een rode draad in het programma van deze editie van het Dutch Mountain Film Festival. Denk aan de echo die je hoort wanneer het stil is in de bergen. Maar ook geschiedenis en actualiteit kennen echo's die steeds harder weerklinken in het leven.

Zo laten Into the Ice (2022) en Fedchenko, the forgotten glacier (2022) de gevolgen zien van keuzes in het verleden. Ook menselijke relaties laten echo's na.

Soms dagen ze uit, zoals schrijver Paolo Cognetti die in Big North (2021) beroemde auteurs navolgt in de wildernis. Soms grijpen ze je aan, zoals in The Last Mountain (2021) over een familie voor wie de bergtoppen zo belangrijk zijn dat ze bereid zijn er te sterven.

Official Selection films

Het filmprogramma van het Dutch Mountain Film Festival is afwisselend, verrassend en soms adembenemend mooi (A White Dream, 2022). Uit meer dan 150 inzendingen is een Official Selection samengesteld.

Er zijn 26 films in competitie voor de vier DMFF Awards die op vrijdag 4 november tijdens de DMFF Award Night worden uitgereikt. De jury bestaat dit jaar uit documentairemaker Kesang Tseten, journalist en presentator Marcia Luyten en alpinist Philip Simons.

Naast de filmcompetitie bestaat de Official Selection uit enkele klassiekers (Heidi, 2015) en films die je niet mag missen, zoals Onder Water (2020) van Tristan Visser over het geluidslandschap in zee.

Verhalen over heuvels en dalen in Bergen & Boeken

Met het literatuurprogramma Bergen & Boeken verbindt het Dutch Mountain Film Festival de verre landen uit de bergfilms met het heuvellandschap van Zuid-Limburg.

Bekende en minder bekende schrijvers en vertellers geven tijdens het festival een eigen draai aan de verhalen over de bergen. Zij presenteren nieuwe heuvelverhalen, bekend als Hövelspröken, geïnspireerd door de Seven Summits.

Het project Na het Water gaat in op de ervaringen van de overstromingen in Limburg. De gebundelde vertellingen worden tijdens het festival gepresenteerd.

Exposities echoën beelden uit het verleden

Voor het Dutch Mountain Film Festival maakt Greylight de tentoonstelling FurkArt ephemera. Deze tentoonstelling draait om de kunstenaars die meer dan 100 jaar geleden verbleven in Hotel Furka Blick vlakbij de Rhônegletsjer.

Met oorspronkelijke documenten geeft FurkArt ephemera een beeld van deze bijzondere artist in residencies. Daarnaast zal in het Maankwartier het project Schaduwreis te zien zijn van kunstenaar Bram Tackenberg.

Hij maakte deze zomer foto's in de dorpjes in de Beierse Alpen waar zijn opa en oma regelmatig op vakantie gingen. De foto's echoën de beelden van de dia's die hij na de dood van zijn oma vond.

Afwisselend programma

Het Dutch Mountain Film Festival presenteert samen met diverse partners een afwisselend programma. Cinesud organiseert bijvoorbeeld op 4 en 5 november een speciaal programma voor filmmakers, de Industry Days, met masterclasses, pitches en meetups.

Ontmoeten gaat ook prima tijdens sportieve activiteiten. Op zondag 6 november staat bijvoorbeeld de Summit 2 Summit ride gepland. Deze tour verbindt het hoogste punt van Nederland (Vaalserberg) met dat van België (Mont Rigi).

Extra informatie

Begindatum en tijd
1 november 2022 om 19:00 uur
Einddatum en tijd
6 november 2022 om 21:00 uur
Locatie
Royal Theater (hoofdlocatie van dit Filmfestival)
Entree
Festival friend: €60.00 ; Regular ticket: €9.50
Meer informatie
https://www.dmff.eu/
Door gebruik te maken van deze website stemt u in met het plaatsen van cookies op uw computer of apparaat.