24 januari 2019

Focus op FARMA

Achtergrond
Bijna iedereen gebruikt wel eens medicijnen. Vaak gaat dit goed, maar niet altijd. Veilig medicijngebruik begint bij goed voorschrijven. Maar daarvoor is het belangrijk dat er een actueel medicatie-overzicht beschikbaar c.q. bekend is. Communicatie tussen zorgverleners en met de patiënt is dan van groot belang om er voor te zorgen dat de overdracht tussen alle partijen goed verloopt en de patiënt de juiste medicatie, op het juiste moment en de juiste dosis gebruikt. Vraag is ook welke rol de apotheker in het geheel heeft? In een acute situatie kan het moeilijk zijn om snel te achterhalen welke medicatie de patiënt gebruikt. Steeds meer mensen wonen langer thuis, hebben verschillende zorgverleners en maken gebruik van verschillende medicijnen. Herken jij onveilige situaties en risico’s? En weet je hoe je omgaat met specifieke patiëntgroepen, zoals ouderen, medicijnverslaafden of pijnpatiënten? In deze tijd volgen de nieuwe medicijnen elkaar in snel tempo op. Het is belangrijk dat de voor- en nadelen, c.q. bijwerkingen van een medicijn bekend zijn. Daarbij moet je rekening houden met de specifieke kwetsbaarheid van de individuele patiënt en de combinatie van medicijnen die geslikt worden. Een heel andere groep zijn de jongeren die drugs of andere middelen gebruiken, vaak in combinatie met alcohol. Welke middelen zijn populair? Welk gevaar bestaat er t.a.v. de zuiverheid en sterkte van drugs?

Onderwerpen
Tijdens ons symposium in 2019 benaderen we het thema ‘medicijngebruik’ vanuit verschillende invalshoeken. Er zijn presentaties over medicatie-overdracht, bijwerkingen medicijnen, de On-time-3 studie, alcohol en drugsgebruik en allergieën. In de workshops komen deze thema’s terug om met behulp van casuïstiek, in kleine groepen het thema te benaderen op een interactieve manier.

Voor wie
Het symposium is bedoeld voor zorgverleners in de regio Limburg, zoals: ambulanceverpleegkundigen, centralisten Meldkamer ambulance, SEH/EHH-,IC- en AOA-verpleegkundigen, SEH-artsen, huisartsen, AIOS en verpleegkundigen werkzaam in de acute as en medewerkers apotheek. Accreditatie voor het programma zal aangevraagd worden bij de V&VN , V&VNVS en NVSHA en huisartsen.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via onze website www.nazl.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ruth Jongen, Netwerk Acute Zorg Limburg (netwerkacutezorglimburg@mumc.nl) of via 043-3876389.

Extra informatie

Begindatum en tijd
24 januari 2019 om 09:00 uur
Einddatum en tijd
24 januari 2019 om 16:30 uur
Locatie
De Maaspoort
Entree
gratis, wel aanmelden
Door gebruik te maken van deze website stemt u in met het plaatsen van cookies op uw computer of apparaat.