6 april 2019

Landelijke dag erfelijke hartaandoeningen 2019

Programma

Om 12 uur word je ontvangen in Auberge de Rousch, kloosterkensweg 17 in Heerlen met koffie en een broodje. Bij de locatie is voldoende parkeergelegenheid.

Dagvoorzitter: Prof. Dr. J. Hoorntje
Prof. Dr. Jan Hoorntje heeft als cardioloog bijna 30 jaar in Zwolle gewerkt. De laatste jaren voor zijn pensioen was hij werkzaam in Heerlen en Maastricht en heeft hij in Heerlen het spreekuur voor erfelijke hartziekten mogelijk gemaakt.

Plenaire zaal
12:45

Opening
Dr. T. Ansink / Dr. I. Krapels
Dr. Tieneke Ansink is werkzaam als cardiologe in het Zuyderland ziekenhuis, waar onlangs een spreekuur voor erfelijke hartziekten is gestart. Dr. Ingrid Krapels is als klinisch geneticus werkzaam in het MUMC.

13:00

Erfelijke hartziekten, een steeds complexere puzzel?
Prof. dr. P. Volders & Dr. I. Krapels
Prof Paul Volders en Dr Krapels zijn beiden werkzaam in het MUMC. Zij zijn gespecialiseerd in erfelijke hartziekten. Prof. Volders als cardioloog, Dr. Krapels als klinische geneticus. Zij zullen u op de hoogte brengen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de erfelijke hartziekten.

13:45

Wat kan het Erfocentrum voor u betekenen? Algemene informatie over erfelijke hartziekten, erfelijkheid en verzekeringen
Drs. M. Brouns-van Engelen
Drs. Marloes Brouns-van Engelen is werkzaam als projectleider bij het Erfocentrum. Het Erfocentrum ondersteunt mensen bij het maken van keuzes rondom erfelijkheid en gezondheid.

14:30

Parallelsessies verdeeld over 3 zalen

Zaal 1: Erfelijke hartziekten in de familie en kinderwens: hoe zorgen we voor moeder en kind?
Dr. Y. Arens & Prof. Dr. P. Volders
Dr. Yvonne Arens is gespecialiseerd in reproductieve genetica. Wanneer er een erfelijke hartziekte in de familie voorkomt, komen vaak vragen naar boven over de gevolgen voor eventuele kinderen. Dr. Arens zal de mogelijkheden aan bod laten komen. Prof Volders zal als cardioloog aangeven welke zorg er aan de zwangere moeder met een erfelijke hartziekte gegeven wordt in het MUMC.

Zaal 2: Het hart van slag, kan het erfelijk zijn?
Dr. R ter Bekke & Dr. P. Helderman
Dr. Rachel ter Bekke is cardiologe in het MUMC. Zij richt zich vooral op patiënten die problemen hebben met het ritme van hun hart. Dr. Paula Helderman is klinisch geneticus in het MUMC. Samen zullen zij de cardiologische en genetische aspecten bespreken van erfelijke hartritmestoornissen.

Zaal 3: Erfelijke hartziekten, wat is de rol van de huisarts?
Deze sessie is voornamelijk gericht op huisartsen.
Prof. dr. G.J. Dinant, Dr. I. Krapels & Lieke Feyen (verhaal van een patiënt)
Prof. Dr. Geert-Jan Dinant is werkzaam als hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, vakgroep huisartsgeneeskunde. Lieke Feyen is verbonden aan de Harteraad en zal haar verhaal als patiënt vertellen.

Onderwerpen die worden besproken zijn:
Wanneer moet ik als huisarts denken aan een erfelijke hartziekte?
Wanneer moet ik familieleden doorsturen?
Wat moet ik doen als er iemand plots overlijdt in mijn praktijk?

15:15

Zaal 1: Het falende hart, rol van erfelijkheid & omgeving
Drs. J. Verdonschot & Drs P. Koopman
Drs. Pieter Koopman is als cardioloog werkzaam in het Jessa ziekenhuis te Hasselt. Hij zal uitleggen wat er met het hart aan de hand is wanneer iemand een hartspierziekte (cardiomyopathie) heeft. Drs. Job Verdonschot doet in Maastricht promotie onderzoek naar erfelijke cardiomyopathiën. Hij gaat toelichten wat het effect van een erfelijke aanleg is en wat voor effect de omgeving heeft op het ontstaan van een cardiomyopathie.

Zaal 2: Een erfelijke hartziekte, heeft dit invloed op mijn kind?
Dr. C Schroër & Dr I. Krapels
Dr. Christian Schroër, kinderarts in het Maxima Medisch Centrum en Dr. Krapels verzorgen al vele jaren in Veldhoven het spreekuur voor erfelijke hartziekten bij kinderen. Vragen die aan de orde komen zijn: moet ik mijn kind laten testen op de gevonden erfelijke verandering? Op welke leeftijd moet mijn kind getest worden? Mag mijn kind blijven sporten? Hoe vaak moeten we naar de kindercardioloog? Er is ook ruimte om uw eigen vragen te bespreken.

Zaal 3/ Zaal 4: Erfelijke hartziekten, de puzzel opgelost?
In deze sessie zullen de resultaten van 2 onderzoeken die in Maastricht zijn uitgevoerd nader worden toegelicht. Graag vragen we u bij aanmelding aan te geven naar welke sessie uw voorkeur uitgaat.

Zaal 3: Worm populatie: plotse dood in de Oostelijke mijnstreek
Dr. R. ter Bekke & Dr. P.Helderman

Zaal 4: MYL2 populatie, wat is de rol van de Spaanse soldaat bij de MYL2 populatie?
Dr. L. Claes & Prof. P.Volders
Dr. Lieve Claes is werkzaam in het laboratorium van de klinische genetica van het MUMC en betrokken bij het testen van genetische veranderingen die een effect hebben op de werking van het hart.

15:45

Koffiepauze met Limburgse vlaai

Plenaire zaal

16:15

De menselijke genetica, welke ontwikkelingen staan er te trappelen aan de uitgang van het lab om binnenkort in ons dagelijks leven binnen te treden
Lieven Scheire
Lieven Scheire, bekend van het programma Proefkonijnen en de Big Escape, geeft tegenwoordig theaterlezingen over de nieuwste ontwikkelingen in de genetica.

17:15

Afsluiting
Prof. Dr. J. Hoorntje

17:30

Borrel

Extra informatie

Begindatum en tijd
6 april 2019 om 12:00 uur
Einddatum en tijd
6 april 2019 om 17:30 uur
Locatie
Auberge De Rousche
Entree
www.harteraad.nl/agenda/erfelijke-hartaandoeningen/
Door gebruik te maken van deze website stemt u in met het plaatsen van cookies op uw computer of apparaat.