3 december 2019

Studium Generale lezing: Do you really want to hurt me?

Zieke kinderen ondergaan tijdens hun behandeling herhaaldelijk pijnlijke en/of angstaanjagende verrichtingen. Zorgprofessionals beschouwen deze vaak als een 'noodzakelijk kwaad', waarbij het het doel (genezing) de middelen (pijnlijke handelingen) heiligt. 'Even op de tanden bijten',  'Het is zo voorbij', 'Dit doet nu eenmaal pijn', ... zijn standaardzinnetjes waarachter we geneigd zijn om ons dan te verschuilen. Want 'zo werken we hier nu eenmaal', 'er is geen tijd om het anders te doen'... Bovendien: 'zo nu en dan wat pijn, daar word je toch groot en sterk van?’

Maar is dat echt zo? Pijnlijke en angstaanjagende zorgervaringen hebben grote gevolgen voor kwetsbare patiënten. Ze moeten daarom beschouwd worden als een teken van ondermaatse zorg. Dankzij baanbrekend werk binnen de kinder-afdeling van het Maastricht UMC+ weten we dat het anders kan. In deze lezing vertelt Piet Leroy (Kinderarts-intensivist MUMC+) een hoopvol verhaal vanaf de frontlinie van de zorg.

Voorafgaand aan de lezing reikt de Stichting de tweejaarlijkse landelijke Proefschriftprijs uit. Met deze prijs wordt uitzonderlijk werk door wetenschappelijke onderzoekers op het gebied van de gezondheidswetenschappen bekroond om ze zo te stimuleren hiermee door te gaan. Piet Leroy won deze prijs in 2013.

Extra informatie

Begindatum en tijd
3 december 2019 om 20:00 uur
Einddatum en tijd
3 december 2019 om 21:30 uur
Locatie
Aula Universiteit Maastricht
Entree
Gratis toegang.
Door gebruik te maken van deze website stemt u in met het plaatsen van cookies op uw computer of apparaat.