Publicaties

Het begrip publicaties is breed: van 'societal impact' tot een internationaal gezaghebbend tijdschrift.

Digitale zorgtoepassingen

'Een bestaande arts-patiënt relatie is belangrijk voor effectieve inzet van het e-consult, het videoconsult en voor telemonitoring in de huisartsenzorg.

Er is geen bewijs gevonden dat de onderzochte digitale zorgtoepassingen (kosten)effectief zijn, de werkdruk verminderen en behulpzaam zijn om personeelstekorten in de (huisartsen)zorg te verminderen.’

Hoogleraar 'Effectieve diagnostiek in de huisartspraktijk' Jochen Cals deed in 2022 met zijn onderzoeksteam een evaluatie in opdracht van ZonMw naar digitale zorgtoepassingen in de huisartsenzorg. Ze keken naar e-consulten, videobellen, telemonitoring en digitale zelftriage.

Klik hier om de volledige publicatie te bekijken

Omslag.jpg

Publicatiesoorten

De vakgroep Huisartsgeneeskunde Maastricht levert jaarlijks ongeveer 150 wetenschappelijke publicaties. De artikelen die in internationale tijdschriften zijn gepubliceerd, zijn te vinden via PubMed. Via deze zoekmachine kunt u echter niet de artikelen vinden die in Nederlandstalige tijdschriften (zoals Huisarts & Wetenschap) zijn gepubliceerd. Daarvoor verwijzen we u naar de betreffende websites van die tijdschriften, of naar de elektronische bibliotheek van uw eigen instituut of u vraagt via het contactformulier om onze driewekelijkse nieuwsbrief te morgen ontvangen.

We hebben een algemene zoekopdracht in PubMed aangemaakt en dat resultaat levert alle publicaties van ons op. Met dat resultaat kunt u zelf verder filteren zoals een afgebakende tijdsperiode.

Eén van onze senior onderzoekers, huisarts Jochen Cals, vat een selectie van onze publicatie voor de praktijk in het Nederlands samen in Bruikbare Wetenschap.

OOK en de Witte Raven

De Witte Raven is een groep ervaren huisartsen die zich richt op het zoeken naar de oorzaak van Onuitstaanbaar Onverklaarde Klachten (OOK). De term 'witte raaf' is nog wel enigszin bekend, maar de afkorting OOK een stuk minder.
In het blad 'Op één Lijn' (met apart zoekscherm) wordt in deze gelijknamige rubriek telkens een casus gepresenteerd met een vraag.

  • Op één Lijn 71: Onverklaarde buikpijnaanvallen bij een jongeman
  • Op één Lijn 70: OOK in het onderwijs aan aios
  • Op één Lijn 69: Recent onstane buikklachten en vermoeidheid
  • Op één Lijn 68: Een onuitstaanbaar onverklaarde huidaandoening
  • Op één Lijn 66: Onbegrepen buikklachten en pijn