In een grote Britse studie werden meer dan 500 baby’s van ongeveer 3 maanden oud via een stapsgewijs introductieschema blootgesteld aan zes verschillende voedingsmiddelen (pinda, gekookt ei, koemelk, sesamzaad, witte vis, tarwe); een andere groep volgde het standaard advies van 6 maanden exclusieve borstvoeding.
Allergieën tegen de genoemde voedingsmiddelen kwamen vervolgens minder vaak voor in de interventiegroep (OR van 0.8), maar dit verschil was niet significant. Als echter gekeken werd naar de groep baby’s waarbij de ouders zich zeer goed aan het introductieschema hadden gehouden, en dus trouw alle voedingsmiddelen op tijd geïntroduceerd hadden, dan vonden de onderzoekers wel een significante vermindering van het aantal voedselallergieën (2.4% versus 7.3%). Het lijkt er dus op dat het vroeg introduceren van de betreffende voedingsmiddelen het ontstaan van latere voedselallergieën kan verminderen.
Het originele stuk:
https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1514210
Door: de redactie