In 2020 is in Maastricht deze vervolgopleiding gestart. We starten ieder jaar in maart en september met een nieuwe groep. De sollicitatietermijn loopt jaarlijks van 15 februari t/m 14 april (start september) en 15 augustus t/m 14 oktober (start maart).
Er is heel veel behoefte aan specialisten ouderengeneeskunde. Landelijk dient het aantal specialisten ouderengeneeskunde flink te stijgen, dat staat ook in het Raamplan Geneeskunde 2020 expliciet opgenomen. Maastricht draagt als nieuw instituut graag haar steentje bij.
Wij vinden het uiterst belangrijk dat het opleiden voor en door de regio gebeurt.
Wie Maastricht als opleidingsinstituut kent, weet dat onze lijnen kort zijn. Studenten en staf weten elkaar goed te vinden. Een veilig leerklimaat staat voorop ('happy professional') en je mening en inbreng worden zeer gewaardeerd.
Onbekend maakt onbemind. Iedere student of basisarts kan met een arts van ons meelopen binnen de ouderengeneeskunde. Nieuwsgierigheid wordt erg op prijs gesteld! Daarnaast hebben wij ook leuke WESP-stages in samenwerking met de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L). Studenten vinden deze op fhml-web.
De specialist ouderengeneeskunde kijkt verder dan het somatische probleem en verdiept zich in de gehele mens, waarbij de kwaliteit van leven centraal staat
De opleiding kent 2 startmoment namelijk in maart en in september. Solliciteren voor een opleidingsplaats per maart kan van 15 augustus tot 15 oktober. Voor een start per september kan je solliciteren vanaf 15 maart tot 15 april. Sollicteren verloopt via SOON. Je kan ons ook eerder een bericht sturen om alvast je interesse kenbaar te maken. Laat ons ook weten als je op zoek bent naar een ANIOS-plek, zonder verplichting om in opleiding te gaan. Jullie zijn hard nodig!
Huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde hebben elkaar hard nodig
In Maastricht is de eerste groep aios gestart in september 2020. De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde is een voltijdstudie van drie jaar, inclusief stages.
Maastricht biedt al vele jaren een GEZP-stage aan in de ouderengeneeskunde. Het is de bedoeling om de ouderengeneeskunde nog beter zichtbaar te maken en te integreren binnen het basiscurriculum Geneeskunde zoals het coschap. Onbekend maakt immers onbemind. Dit vraagt naast de zorg aan ouderen, een extra investering van SO's die opleider zijn of willen worden. Daarnaast zullen er meer aios opgeleid moeten worden. Dit betekent dat we binnen bestaande opleidingsplekken zullen bekijken of er meer SO's bereid zijn om opleider te worden. Ook zijn we geïnteresseerd om nieuwe opleidingsplekken te vinden en te accrediteren. We bezoeken zelf werkplekken, maar aarzel niet om met ons in contact te treden om te kijken of u opleider of docent kunt worden.
Mariëlle van der Velden-Daamen
Hoofd opleiding Ouderengeneeskunde
043 388 2151 Mail Mariëlle van der Velden-Daamen