Leonie Tromp

Leonie Tromp, huisarts sinds 2003 en werkzaam in Tilburg in een praktijk samen met haar echtgenoot, eveneens huisarts.

Leonie Tromp, huisarts sinds 2003 en werkzaam in Tilburg in een praktijk samen met haar echtgenoot, eveneens huisarts. Daarnaast werkt er nog een andere huisarts en er is een vaste waarnemer. Het is een drukke praktijk met 5500 patiënten waarvan 70% met een lage Sociaal Economische Status. Ze doen veel extra projecten in de praktijk en zijn daarnaast huisartsopleiders.

Wanneer kreeg je interesse in de kaderopleiding?
Na 5 jaar praktiseren als huisarts kwamen de kriebels om weer wat extra’s te gaan doen. Nadat ik net was bevallen van een tweede dochter bracht een collega die op kraamvisite kwam de kaderopleiding hart- en vaatziekten ter sprake. Gegrepen door enthousiasme heb ik me meteen aangemeld. In die tijd waren er nog geen zorggroepen noch programma’s voor chronisch zieken.

Waarom hart- en vaatziekten?
Hart- en Vaatziekten hebben altijd al mijn interesse gehad. Voordat ik huisarts werd was ik assistent cardiologie maar het huisartsenvak sprak door de breedte veel meer aan. Toen de Kaderopleiding hart- en vaatziekten van start ging was het voor mij een kans om ‘mijn oude liefde’ weer op te pakken.

Wat hebben patiënten eraan?
Ze krijgen meer aandacht voor hun probleem en als arts ben je er meer op gefocust, vooral op preventie als je ongezonde dingen ziet. Patiënten krijgen meer zorg en hoeven minder snel doorverwezen te worden. In de praktijk is het zo georganiseerd dat ‘ingewikkelde patiënten’ bij mij op het spreekuur komen, ook al zijn het geen eigen patiënten. We maken mee dat patiënten speciaal naar onze praktijk komen omdat ze over de hart- en vatenspecialisatie op onze website gelezen hebben. Voor de tijd van de huidige zorgprogramma’s waren wij al bezig met een categoraal spreekuur hart- en vaatziekten (tevens één van de opdrachten tijdens de Kaderopleiding). Je kan patiënten een toegevoegde waarde bieden. Ook kijk je meer met een ‘helicopterview’ naar je patiënten.

leonie-klein.jpg

Wat hebben je collega’s eraan?
Mijn collega’s stellen me veel vragen over patiënten en aandoeningen die ik kan beantwoorden zodat ze die patiënten niet hoeven door te verwijzen naar de tweedelijn. Ook krijg ik meer algemene vragen over hart- en vaatziekten via de e-mail die ik kan beantwoorden. De regio maakt goed gebruik van deze Kaderopleiding, want ik geef veel onderwijs aan huisartsen in de regio, plus aan praktijkondersteuners en assistentes.

Wie raad je de Kaderopleiding hart- en vaatziekten aan?
Aan iedere dokter die meer diepgang wil in zijn vak, zijn/haar patiënten wat extra’s wil bieden en het eigen vak meer uitdaging willen geven. De opleiding kost veel tijd en energie, maar dat is het dubbel en dwars waard want het werk wordt weer heel veel leuker. Je verdient de energie die je erin stopt volledig terug. Ook de verbinding met andere collega’s die ook de opleiding volgen of hebben gevolgd zijn zeer waardevol. Twee keer per jaar hebben we de HartVaat-dag, heel fijn om elkaar dan weer te zien. We hebben veel steun aan elkaar. Je krijgt nieuwe maatjes met wie je praktijk- en politieke perikelen kan delen en dat is erg prettig.

Wat is een goed moment om in te stappen?
Een goed moment is er nooit en daarom is het antwoord ‘altijd’. Als je iets wilt moet je het gewoon doen. Je moet het wel goed regelen zoals waarneming in de praktijk of oppas voor je kind(eren. Ik begon met de opleiding toen ik net mijn tweede kind had gekregen, dus alleen een waarnemer in de praktijk was toen niet genoeg. Tijdens de opleiding werd ik zwanger van mijn derde kind.

Steeds weer een nieuwe uitdaging?
Door de opleiding rol je vanzelf in allerlei nieuwe rollen en functies die met je nieuwe expertise samenhangen, het zorgt voor blijvende uitdaging en werkplezier!